Бенедикт ХVІ: Религиите трябва да дадат своя принос за мира и диалога в Близкия Изток

.

Бенедикт ХVІ: Религиите трябва да дадат своя принос за мира и диалога в Близкия Изток

“Близкият Изток, земя на диалога и братското сътрудничество”: това пожелава Папата в писмо, изпратено от държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне до проф. Андрея Рикарди, основател и ръководител на „Общността Св. Егидий”, организатор на международната конференция „Значението на Църквите в Близкия Изток”.


Присъствието на християните в Близкия Изток е „истинско богатство за цялото общество и значителна гаранция за социалното, културното и религиозно развитие”, пише кардинал Бертоне в писмото. Проведена конференция в Рим кардинал Бертоне определя като „още една стъпка в спокойния и полезен диалог между християни и мюсюлмани”, особено що се отнася до „присъствието на християнските общности в районите с мюсюлманско мнозинство”. Това е „ключов въпрос”, продължава кардинал Бертоне, който Бенедикт ХVІ е засягал при различни поводи. Папата, пише държавния ватикански секретар, дълбоко храни надеждата, че диалога между християни и мюсюлмани може да стане „по-братски”, особено в районите където християните са малцинство.


Кардинал Бертоне припомня цитат на Бенедикт ХVІ по време на католическо-мюсюлмански форум, провел се на 6 ноември във Ватикана. Въпреки различния подход на мюсюлмани и християни по въпросите засягащи Бог, се казва в писмото, Светия Отец уверява, че „можем и трябва да почитаме единствения Бог” и „заедно да демонстрираме, чрез взаимен респект и солидарност, че сме членове на едно и също семейство”, призвани „да демонстрират с думи, но най-вече с дела, че посланието на нашите религии е послание за хармония и взаиморазбирателство”. Кардинал Бертоне завършва писмото с пожеланието на Папа Бенедикт ХVІ: „Близкият Изток да се превърне в земя на диалога и братското сътрудничество, на взаимния респект и мира, чрез отговорното отношение на всички вярващи, които живеят на нея”.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война

Прочети:
Кой унищожи Комунизма
Прочети: Автобиография на д-р Мун

Вашингтон Таймс
е източника на 95 процента от информацията във Радио Свободна Европа и Гласът на Америка в периода на Студената Война; Силно уважаван за политиката си в подкрепа на Семейните стойности.

Най-четените статии