Прогноза на американския Съвет за национално разузнаване

.


През 2025 г. САЩ вече няма да са глобален лидер

Африка ще продължава да бъде зона на нестабилност - това е една от прогнозите в доклада.

Снимка РОЙТЕРС

Идат войни за вода и храна, слаби страни ще си играят с оръжия за масово поразяване, прогнозира доклад на американския Съвет за национално разузнаване

в. "Вашингтон пост"

Битката за намаляващите природни ресурси, сред които енергията и водата, в съчетание с разпространението на технологиите за ядрени оръжия може да доведе до назряването на регионални конфликти в големи райони на света и част от тях са потенциално опустошителни. За това предупреждава доклад на Съвета за национално разузнаване на САЩ, огласен завчера. Той е аналитичен център към офиса на директора на националното разузнаване на САЩ.
Докладът "Глобални тенденции 2025" покрива цял спектър от стратегически въпроси, включително съперничеството между великите сили, демография, климатични промени, тероризъм, разпространение на ядреното оръжие, енергия и природни ресурси. Той чертае мрачни сценарии за свят на слаби държави, разполагащи с оръжия за масово поразяване и неспособни да се справят с бурно нарастващото население в условията на липса на вода и храна.
"Страните, най-податливи на конфликти, се намират в широкия пояс на нестабилност от Африка южно от Сахара през Северна Африка, Близкия изток, Балканите, Кавказ, Южна и Централна Азия и части от Югоизточна Азия", пише в доклада, който се изготвя на всеки 4 г.
Най-силен е песимизмът за Близкия изток, който според документа е изправен пред опасността от ядрена оръжейна надпревара, ако Иран продължи усилията си да се сдобие с такива въоръжения.
"Перспективата за ядрен Иран, който да разпали ядрена надпревара в широкия Близък изток, ще донесе нови предизвикателства за сигурността във вече раздирания от конфликти регион, особено като се съчетае с разпространението на оръжейни системи с голям обсег", твърди докладът. "Ако през следващите 15-20 г. се използват ядрени оръжия за поражение, международната система ще бъде разтърсена, защото ще понесе незабавно хуманитарни, икономически и политико-военни последици".
До 2025 г. се очаква влиянието на терористични групи като "Ал Кайда" драматично да спадне, но смъртоносните последици от действията на яростни терористи може да се увеличат заради достъпа им до биологически и дори до ядрени оръжия, се посочва в доклада, чието предназначение е да покаже на политиците перспектива за въздействието от настоящите събития и действия в бъдеще.
Авторите на доклада отбелязват, че е възможно нито една от прогнозите да не се сбъдне, както и че всички могат да се окажат точни. За мнозина той може да звучи като съчинение от типа "какво ще стане, ако...", но е факт, че четвъртият по рода си доклад на съвета е опит да се стимулира политическото мислене в екипа на бъдещата президентска администрация, казва Томас Фингар, зам.-директор по анализите на националното разузнаване.
"Това не е предсказание. Нищо от това, което посочваме в доклада, не е категорично, неизбежно или неотменимо. Това са тенденции и развитие на събития, както и двигателите на това развитие, които подлежат на въздействие и промени от политиката", пояснява той.
В случая с Близкия изток и други потенциално нестабилни райони в доклада се допуска, че икономическият растеж "ще се установи дълбоко и трайно". При такъв сценарий близкоизточните лидери биха могли да "придвижат напред политически реформи, които да овластят умерени и вероятно ислямски политически партии, ще работят за уреждане на регионалните конфликти и за прилагане на споразумения по сигурността, които да предотвратят бъдеща нестабилност".
Сред видимите очертания на света през 2025 г. е и представата за спад в икономическата и военната мощ на САЩ в резултат както на въздигането на нови сили като Китай и Индия, от една страна, и на вътрешните ограничения в глобалното лидерство на Америка, от друга.
САЩ ще имат "по-малко мощ в един многополюсен свят в сравнение с тази, на която се наслаждаваха десетилетия наред", смятат авторите на доклада, които през последната година консултират политици и обществени фигури в Америка и другаде по света. "Уверени сме, че интересът и желанието на САЩ да играят водеща роля могат да бъдат ограничени от осъзнаването от страна на американските избиратели за цената - икономическа, военна и на възможностите, която се плаща за това да бъдеш лидер на света".
Въпреки това обаче авторите на доклада отбелязват, че чуждите лидери, включително и в Пекин, ще продължат да разчитат на глобалната ангажираност на САЩ, стига тя да не е водена от унилатерализъм.
Китай има всички шансове да има повече влияние върху света през идните 20 г. от която и да е друга страна на света. Изследването прогнозира, че към 2025 г. Китай ще бъде втората най-голяма икономика в света след САЩ и ще е водеща военна сила.
Сред другите водещи сили Русия има потенциала да бъде по-богата и по-могъща, но само ако разшири и диверсифицира икономиката си, базирана на ресурсите. Авторите са на мнение, че страни като Индонезия, Турция и вероятно постклерикален Иран ще имат динамична роля в регионите си.

каре
---------
Китай ще доминира

Основните тези в доклада :


ЗАПАД СРЕЩУ ИЗТОК
Настоящата тенденция глобалното богатство и икономическата сила да се пренасочват от Запад на Изток, описана като "безпрецедентна в съвременната история", ще продължи.
Бразилия, Русия, Китай и Индия са представени като държави, които могат да се възползват от покачващите се цени на петрола и на стоките за широко потребление. Чрез тях те получават неочаквано добри печалби от страните от Персийския залив и от Русия.
Нито една държава няма да може да достигне нивото на икономически растеж, постигнат от Китай, Индия и Русия, както и индивидуалното им глобално влияние.
Китай ще има най-голямо влияние върху света в следващите две десетилетия. Ако настоящите тенденции продължат, до 2025 г. Китай ще се превърне във втората икономика в света, а нейната армия ще играе важна роля.
АФРИКА
Африка южно от Сахара ще продължи да бъде най-уязвимият регион от икономическа разруха, потискане на населението, граждански конфликти и политическа нестабилност.
Регионът ще бъде основният доставчик на стоки, удовлетворяващи нарастващото глобално търсене, но местното население няма да спечели от това. Вместо това корумпирани и лошо подготвени управленци ще се възползват от приходите.

ВОДА И ХРАНА
Световната банка изчислява, че търсенето на хранителни продукти ще се увеличи с 50% до 2030 г. в резултат на нарастването на световното население, увеличаването на богатството и промяната на хранителните предпочитания на Запада, където се разраства средната класа.
Броят на страните, които нямат достъп до доставка на вода, ще нарасне от 21, чието население е около 600 млн. души, на 36 държави до 2025 г. и ще засегне 1.4 млрд. души.

ТЕХНОЛОГИЯ
Преминаването от стари горива към нови ще стане бавно, както и развитието на новите технологии, които са алтернативи на твърдото гориво. Съществуващите технологии са недостатъчни, но новите вероятно няма да се използват широко до 2025 г.

Турция ще стане регионална супер сила, прогнозира анализатор

До 2040 г. Турция ще се превърне в регионална суперсила и ще има власт над земите на бившата Османска империя, прогнозира ръководителят на частната разузнавателна компания “Стратфор” Джордж Фридман, цитиран от в. “Сабах”. Изданието посочва, че на тази прогноза е необходимо да се обърне внимание, като се има предвид, че Фрийдман е ръководител на един от най-важните центрове за стратегически проучвания в САЩ и е приближен до Пентагона.

Още отсега можете да видите следите на господството, което Турция ще изгради в района на бившата Османска империя, е посочил Фрийдман. Според него този процес вече е започнал. По думите му, що се отнася до ислямските страни в района, влиянието на Турция в тези страни непрекъснато расте и тя е започнала дори да доминира в района. Фрийдман е допълнил, че Турция развива връзки с Албания и със Сърбия на Балканите, а в Кавказ е изградила мощен съюз с Грузия и Азербайджан.

Той е изтъкнал, че Турция има две характерни особености - има оживена икономика и много силна армия. По думите му сега Турция има 17-тата по големина икономика в света, а според прогнозите му до 2020 г. ще се придвижи до 10-то място по този показател. Най-важното предимство на Турция, според Фридман, е географската й структура. Той е на мнение, че Турция притежава всичко необходимо, за да бъде регионална сила и в района няма друга подобна страна.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война

Прочети:
Кой унищожи Комунизма
Прочети: Автобиография на д-р Мун

Вашингтон Таймс
е източника на 95 процента от информацията във Радио Свободна Европа и Гласът на Америка в периода на Студената Война; Силно уважаван за политиката си в подкрепа на Семейните стойности.

Най-четените статии