Факти за Фейсбук и основателите му

.

Любопитно за Facebook

Основател и главен изпълнителен директор.


Основател и изпълнителен директор на Facebook е 24 годишният Марк Зукерберг. Марк и 3-ма от неговите съквартиранти, създават Facebook по време на обучението си в Харвардския университет. Сайта бележи началото си на 4-ти февруари 2004 година, като първоначално е статртиран направо от колежанската им стая. По късно... Списание Форбс нарича Марк "най-младият в света "self-made" милиардер" със състояние на стойност около 1,5 милиарда долара.


Първи инвестиции.

Първият инвеститор на Fasebook е 41 годишният американски предприемач и съосновател на Pay Pal Питър Тиел. Tой заявил първоначалната си инвестиция в социалната мрежа през юни 2004 г., като вложил 500 000 долара и доколкото е известно, Питър все още притежава акции на този сайт. Още нещо... Според Форбс Питър Тиел е "self-made" милиардер. :)

Следващата голяма компания, която получава шанса да инвестира във Facebook е Accel Partners. През май 2005 г. компанията прави инвестиция от 12,5 милиона долара. Ведна на следващата година през април 2006 Greylock Partners инвестира 25 милиона долара във Facebook.

Инвестиции от Майкрософт

В рамките на 3 години след стартирането Facebook, избутва конкуренцията и става номер 1 сайт за социални мрежи в интернет. Според някои други източници, се нарежда на 2-ро място. Накрая, през 2007 г., след като всички други големи компании инвестират във Facebook, Microsoft прави контакт със собствениците на сайта и предлага инвестиция в рамер на 500 милиона долара, в замяна на 5% дял в дружеството. Собствениците на Facebook отхвърлят предложението, докато на 24 октомври 2007 от Microsoft обявиха, че са закупили 1,6% от Facebook за сумата от 246 милиона долара.

Потребители на Facebook

През декември 2007 г. до около края на месец януари на 2008 г., Facebook отчете първия си спад на посетителите през 4 годишната им история, който се дължи най-вече на прилагането на спам в рамките на сайта. Същото проучване показа също, че има дневно над 70 милиона активни потребители на сайта. lol :)


Ежедневнo качени снимки.

Повечето хора, които имат регистрация в Facebook знаят броя на снимките си, на публикациите си и тези на своите приятели и т.н., но дали знаете, че ежедневно броя на снимките качени на сайта са над 14 милиона? Освен това името на социалната мрежа, винаги е било "Facebook", но през август 2005 г., официално стана Facebook.com, когато закупуват уеб адреса за сумата от 200 000 долара.

Опитите на Google и Yahoo да ги погълнат.

Не е ясно как е станало, тъй като нито Google нито Yahoo са се чувствали застрашени от стремглавото развитие на социалната мрежа, може би да са прозрели начин, по който те да направят масови печалби, но в края на септември 2006 година след преговорите с Yahoo, се носят слухове, че те предлагат 1 милиард долара да изкупят Facebook, отговорът на Google не закъснява... и е предложение за 2 милиарда долара. Собствениците на Facebook осъзнават, че ще изкарат повече пари в дългосрочен план и отхвърлят и двете оферти.

Служители и обща стойност на Facebook

През март 2008, Facebook има над 500 служители на пълно работно време. Общата стойност на компанията според някои източници, вече надхвърля 15 милиарда долара.

Не е никак лошо за сайт, създаден от момче, в стаята си на общежитието, стартирал като училищен проект. :-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война

Прочети:
Кой унищожи Комунизма
Прочети: Автобиография на д-р Мун

Вашингтон Таймс
е източника на 95 процента от информацията във Радио Свободна Европа и Гласът на Америка в периода на Студената Война; Силно уважаван за политиката си в подкрепа на Семейните стойности.

Най-четените статии