Междурелигиозен семинар за мир в Южна Корея

24/07/2008

Южна Корея: междурелигиозен семинар за изграждане на мира


В Южна Корея се провежда междурелигиозен семинар за изграждането на мира, съобщи Радио-Ватикана. „Конфликти и диалог: изграждане на мира в зоните на несъгласие и ролята на духовниците” е наименованието на междурелигиозен семинар, който се провежда в Сеул. Участват религиозни представители от много азиатски страни, между които Бангладеш, Китай, Индия, Индонезия, Ирак, Япония, Пакистан , Филипините и др. Основните причини за регионалните конфликти, посочени от експертите на семинара, са липсата на диалог, взаиморазбирателство, арогантността и бедността. „За постигане на истинския мир е необходимо да бъдат излекувани раните на индийските общности, като например Моро, които са с мюсюлманско мнозинство”, заявява архиепископа на Даво, монс. Фернандо Капала, пред мисионерската агенция Misna. В изказването си Рийо Джунг Джил, представител на Фондацията за мир в Южна Корея, е изтъкнал безпокойството от случаите в които религиозната нетърпимост може да бъде определяща при започване на насилствени действия.
ВИДЕО:
Средния Изток Мирна инициятива


ФОНДАЦИЯТА ЗА МИР
Фондацията за мир работи усилено за реобединението на Северна и Южна Корея, а също и в района на Средния или Близкия Изток. В партньорство на религиозни и духовни общности, неправителствени организации, държавни агенции, образователни институции и представители на частния сектор. Фондацията за мир окуражава програми, които подкрепят културата на мира и служенето.

"Когато хората видят мюсюлмани и евреи, от конфликтните места и да се прегръщат, със сълзи на прошка и помирение, тогава те съвсем естествено се свързват помежду си..." пълния текст:


Фондацията за мир е основана от преп. д-р Сан Мьон Муун, който има огромна роля и в мирните усилия за реобединението на Корея. Лидерите на Северна и Южна Корея успяха да се срещат през 2000г. благодарение на д-р Муун.

Лидерите на Северна и Южна Корея успяха да се срещнат благодарение на преп. д-р Муун.

Това бе съобщено от западни и наши медии. Срещата състояла се в столицата на Северна Корея Пхенян, бе поверена на д-р Муун от правителството на Южна Корея.

Така през 2000 г. се състоя историческата среща между лидерите на двете страни, която доведе до невиждано помирение между Северна и Южна Корея. Севернокорейския лидер Ким Чен Ир се срещна с тогавашния южнокорейския президент Ким Дае Джунг в атмосфера на мир и разбирателство с помоща на "Малките ангели". Малките ангели е танцова група от училището по изкуствата основано от д-р Муун. Те изиграват основна роля със своите изпълнения в Северна корея за да създадат атмосферата, доверието и възможността за срещата на държавните глави. След това, Ким Дае Джунг получи нобелова награда за мир заради услиията си да включи Северна Корея във водената от него "политика на светлина". И наистина д-р Муун който вече няколко десетилетия инвестира в добри взаимоотношения със Севера, за първи път бе послушан от президента на Южна Корея. Двете Кореи технически бяха още във война след като войната в Корея от 1950-53 г. засвърши с прекратяване на огъня, а не с мирно споразумение, но срещата през 2000 г. им даде възможност да предприемат проекти за сътрудничество и сближаване.
Шестстранните мирни договори със Северна Корея също са възможни благодарение на подкрепата на д-р Муун. Наскоро Си Ен Ен показа двучасова програма за огромния импакт от изпълнението на Ню Йоркския Симфоничен оркестър в Пхенян. Северокорейците ги приветстваха като национален празник, и коментарите на министри бяха, че това е разчупило техните представи за американците. Концерта завършва с много сълзи на радост и помирение, а оркестъра разбира се е създаден от д-р Муун. Но тези факти са само върха на пирамидата. От години д-р Муун изпраща множество делегации в Северна Корея. Той е единствения на който те позволиха да създаде автомобилна фабрика там. Той е единствения на който не само позволиха да създаде хотел в Пхенян, но и да се позволява достъп до сателитна телевизия в него. Чрез тези връзки, д-р Муун ни най-малко не цели печалба. За него е изключително важно постигането на мирно обединение между двете Кореи. Според него, обединението на Северна и Южна Корея носи огромно значение за хармонията на човечеството и световния мир.
.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война

Прочети:
Кой унищожи Комунизма
Прочети: Автобиография на д-р Мун

Вашингтон Таймс
е източника на 95 процента от информацията във Радио Свободна Европа и Гласът на Америка в периода на Студената Война; Силно уважаван за политиката си в подкрепа на Семейните стойности.

Най-четените статии