КЪПАНЕТО В ЛУГАТА: ЗДРАВЕН ТУРИЗЪМ

Лугата, луга, кални бани, Бургас, лечебна кал

Къпането в Лугата
Много модерни станаха в последно време Къпането в Лугата и Калните Бани.

луга

Между луга и кал има съществена разлика

В производствено-технологичния процес на Бургаски Солници АД се използва т.нар. "луга". Това е водоем, в който се присушава морската вода с цел извличане на сол. Но най-безценната придобивка на Бургас е безплатното Къпане в Лугата.

След вдигането на бариерите и осигуряването на неограничен обществен достъп до територията на "предприятието", гражданите-бургазлии се ориентираха към навлизането във водоемите на солниците.

Калта играе много важна роля. Освен, че цапа и привлича слънчевите лъчи тя действа много добре на човешката кожа. Tова се е превърнало в една от многоройните Бургаски Атракции.


Балнео-лечение и СПА терапия

Най – популярният вид туризъм в Европа за последните десетилетия е здравният туризъм, грижата за здравето в съчетание с балнео – терапии. Специфичните лечебни свойства на Българските минерални води и лечебните кални бани нямат еквивалент в Европа, затова и балнеологията като туристически отрасъл е един от най-важните туристически продукти за България.

В страната има над 530 минерални извора с различен химичен състав, с различна температура и с безспорни лековити свойства. Българската минерални води се отличават с това, че са с разнообразен химичен състав с признат и одобрен минерален състав и биологично- активни микро компоненти.

Измежду известните български курортни центрове, балнео-терапевтичният център в Сандански е най – популярен и от световна значимост. Градът е идеално място за съвременни климатични - терапевтични процедури, спа терапии, рехабилитация, първостепенни и второстепенни профилактики за възстановяване. Осем от неговите балнеоложки центрове се намират в Градския парк, а три от тях са разположени на брега на река Бистрица. Основните фактори, които определят климата в Сандански са в зависимост от метереоложките особености на околната среда, които директно оказват влияние на на топлинния баланс на човешкото тяло.

Целогодишно особеностите на климатичните компоненти са полезни за профилактика и лечение на бронхиална астма и ред други заболявания измежду, които са хронични белодробни заболявания, кожни алергии, синузит, бъбречни, урологични и неврологични заболявания.

Проучването на Доцент Др. Данил Петров и дисертацията му със заглавие „ Изследване върху ефективността на лечение на болни страдащи от брохиална астма в условията на курортния град Сандански” от 1979 върху клиничните, бронхиалните, функционалните, ензимните и имунните индикатори на болни хора, които са развивали различни типове бронхиална астма и лекувани в условията на град Сандански доказава високата ефективност на възстановяване на тези хора. Това е комплексно следствие от комплекс благотворни фактори, подходяща годишна температура, влажност на въздуха и беден на алергени въздух. Специализираният санаториум за балнеолечение и медицинско лечение с минерална вода, за физиотерапия и възтановителни процедури е построен през 1962 година в Сандански.

В град Сандански и околностите му има над 30 модерни хотела и голяма част от тях имат спа–центрове, където се използват лечебните минерални води. Най – модерният спа –център се намира в хотел Медите, където също има и медицински център и се предлагат най – добрите за региона лечебни и възстановителни процедури.

В Спа и възстановителен център в хотел Медите има голям избор от релакс – терапии и козметични процедури, които имат не само възстановителен , но и благотворен ефект върху цялостното състояие на духа и тялото. Посетителят може да се потопи във ваната с билки на Клеопатра и да се наслади на подводен масаж, инфраред терапия или други разнообразни роцедури с минерална вода.Спа центърът предлага тонизиращи винени терапии за лице и тяло, които съчетават лечебните и тонизиращи свойства на гроздето и виното с мед и етерични масла от гроздови семена.

На 12 км от Сандански се намира село Марикостиново, което е известно с лечебните си кални бани.

"ЧАЕВЕЦ": Чаено дърво
110 билки с Алое Вера
Балсам от див кестен
Капсули чесново масло

Лугата, луга, кални бани, Бургас, лечебна кал

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война

Прочети:
Кой унищожи Комунизма
Прочети: Автобиография на д-р Мун

Вашингтон Таймс
е източника на 95 процента от информацията във Радио Свободна Европа и Гласът на Америка в периода на Студената Война; Силно уважаван за политиката си в подкрепа на Семейните стойности.

Най-четените статии