Силата на любовта: Анти-стрес терапия

Силата на любовта: Любовтa като антистрес терапия


СИЛАТА НА ЛЮБОВТА: АНТИ-СТРЕС ТЕРАПИЯ
2010 | Автор: Juliuts | Любов | Семейна терапия |

Любовтa като антистрес терапия

Стресът има разнообразни ефекти и проявления. Има различни фактори, които водят до стрес в живота ни. При преодоляването им ние имаме нужда от разнообразни механизми за самозащита, а Любовта е един от най-силните и лечители.

Откриваме, че независимо на какви изпитания е подложен, всеки човек може да реагира различно. Изумително е как някои хора подложени дори на изключителен стрес могат да са спокойни и изпълнени щастие, докато други, дори при липсата на стресови фактори са изпълнени с безпокойство, стрес и депресия.

Излиза, че стеса зависи от механизми вътре в нас, повече отколкото от външната среда
.

Но точно когато преживяваме напрегнати моменти ние можем да намерим един незаменим източник на спокойствие в сигурната любов - каквато предлага семейството. Оказва се, че както обичащия и разбиращ парньор, така и любовта на децата, са незаменим източник на успокоение, релаксация и сила за излизане от безпокойството и стреса.

Любовта – през целия си живот я преживяваме, даваме и получаваме. Но ако проверим ще открием, че тя присъства и заобикаля живота на едни повече от други хора. Защо е така? Тези които винаги са я имали в детството си естествено се заобикалят в живота си с по-обичащи хора. Но има и още нещо. Те естествено са способни да дават повече любов и излъчване на околните, което съответно стимулира другите да им отвръщат с такава.

В развитието на характера и сърцето на всеки от нас има 3 основни вътрешни функции; емоциите, интелекта и волята. В най-ранна възраст се развива нашата емоционалност; емпатията, съчувствието, емоционалната привързаност и чувството за сигурност, които семейната среда нормално осигурява. Каква е природата на любовта? Любовта се изразява и чрез трите; мислите, чувствата и действията. Те всичките изразяват сърцето и любовта на човека.

Любовта - като чувство. Защо го преживяваме така силно и така незабравимо.... Доказано е, че без преживяване в детството, чувствителността за любов не се развива в детето. Такъв е случаят с деца отгледани в първите 7 години от животни. В развитието на любовта окриваме ще едно абсолютно правило; децата научават такъв вид любов, каквато им е давана в най-ранна възраст; тяхната способност да възприемат и дават любов се определя от типът на тези преживявания.

Стресът и незрялата любов
Тук трябва да спомена няколко типа емоционално изкривена любов. Стресът е един от тях. Само по себе си, стресът е също емоционално състояние; модел на състояние на чувствата научен и възприет от средата още в ранна възраст. С дурги, думи емоциналната среда в семейството е била изпълнена с повече стрес вместо любов. Но стресът в детето може би е бил и стимулиран допълнително от родителите. Основния начин за това е метода по който родителите дават интимност на детето - дали те го оставят да се стресира преди да му я дадът, което се е превърнало в играта "Стресирам се за да ми съчувстват и дадът любов". Друг начин за стрсиране на детето са методите за възпитание. Зрялите родители "показват" на детето с любов какво искат от него и как го искат. Незрялите родители просто крещят, натякват, порицават, хокат и бият. Така реално, те "показват" на детето неправилното поведение и само го стресират, без да му показват положителни алтернативи на поведение.

Как възприемаме любовта
Както всичко друго, любовта се възприема чрез петте ни физически сетива. Ето защо някои психолози говорят за 5 езика на любовта. Ако съпрузите говорят на различни езици на любовта те няма да се чувстват обичани. Някои предпочитат да чуват че са обичани, приятни думи, похвали... Други предпочитат физическия допир на любовта за да я разберат; като целувки, прегръдки, ласки, държане на ръце и секс. Трети я преживяват най-вече в миризмата на хубавите цветя и други подаръци. Четвърти просто искат да получават помощ във всекидневните отговорности; чистене, подреждане, готвене, пране, грижа за децата. Пети, не са доволни от нито едно от тези докато не почувстват, че споделят поне 10 минути на ден в ефективно споделяне.

Сексът и любовта
Любовта - като сексуално привличане и желанието за близост с другия човек.
Разбира се любов - това е нещо повече от чувство? Но защо и как се заражда нуждата и способността за любов в човека? От обясненото по-горе виждаме, че това става чрез преживяванията. Ако хората бяхме самостоятелни от раждане както животните, то никога нямаше да имаме шанс да развием по-високо ниво на привързаност, нужда от интимност, емпатия и всички тези характеристики които развиват любовта. Сексуалността ни също е в основата на любовта. Ако не създавахме деца, никога нямаше да можем да се научим да преживяваме любов; детска, братска, съпружеска, родителска. Това показва, че сексуалните органи са нещо много свято. От тях произлиза новия живот, любовта и потомственат линия.

Любовтa като антистрес   терапия

Любовта и щастието са взаимно свързани
Любовта е най-централния ни стремеж чието изпълнение ни кара да се чувстваме щастливи. Ако някой търси обезщетения за себе си във връзката, тя не е любов и не води до щастие. Но когато връзката е вярна, всеотдайна и стабилна, ние чувстваме невероятен мир, спокойствие и сигурност, които ни отделят от стреса.

Любовта е живот за другите
Любовта - е, когато живееш за другия. Влюбените хора живеят живота си, така, сякаш живеят и живота на другия. Тяхното най-висше щастие е да правят другия щастлив. Ти се грижиш за всяка минута за него, ти искаш да си добър с него винаги, дори когато нещо не е съвсем гладко..

Няма любов ако няма доверие
Изборът да приемем един човек толкова близо, усещането че си имаме пълно доверие и силна привързаност. Желанието на всеки е за един обект на любовта с който да сме заедно вечно. Човек когото не можем да заменим, който познаваме и ни познава повече от всеки друг.

Но дори и да намерим такъв човек, трябва да не преставаме да работим върху себе си, върху уменията ни за отглеждане на постоянни топли отношения. Това става като постояно инвестираме в другия, а не поставяме собствените си желания пъри.
Когато обичаш, ти приемаш от силата на другия човек, и той самият разкрива себе си чрез теб. В действителност, само любовта прави света по-добро място за живот. Ако сме потопени в истинска любов, тогава всички стресори които ни заобикаля всякъш се стопяват и изчезват пред в присъствието на любовта. От тук идва голямат сила на анти - стрес-терапията.

Чрез любовта човек
възвръща енергийния и емоционален баланс.

Даването на любов е всъщност ползотворен, градивен процеси, които възвръща жизнените сили на организма. Това засилва имунитета и съпротивителните сили срещу негативни влияния.

Без любовта живота е скучен
Точно скуката и бездействието често отключват стрес. Любовна ни учи да се стремим да опознаваме обичания от нас човек.

Трябва просто да дадем усмивка и любов на околните когато сме изправени пред сложна житейска ситуация и това ще разсе нашите грижи. Любовта лекува с най-силното си лекарсво - чувството, че си нужен, полезен, ценен и обичан!

Статията е вдъхновена от Мария Рачева, магистър по психология и педагогика, специализирала е клинична и консултативна психология. Авторът е завършил Семейна терапия в САЩ.

съпружеските взаимоотношения и любов

РАЗВОДЪТ и децата

"деца, които са живели в нездравословна семейна среда, показват много по-антисоциално поведение, като склонност да лъжат и да влизат в конфликти." Прочети
Любов, семейство, възпитание, развод, децата, родителите, съпружеските
Изследване показва, че егоизма съсипва здравето ни, както и радоста от взаимоотношенията с другите. Истинското щастие се създава във връзката с другите.
Любов, семейство, възпитание, развод, децата, родителите, съпружеските


Вестници гърмят с Новини от Одвъдния свят
презервативите: Троянския кон на СПИН
Есе: Пътя на любовта и щастието

Идеала на Международните сватби на д-р Мун
Методът на Силва: Разяснение на Принципа
Участвайте в Семинари:

Семейно обогатяване
Обединителния принцип
Обединителна мисъл
Брачната благословияСвържете се с нас:


Посолство на Мира

Ул. Г. Бенковски 25, София
Тел: 02/ 983 2148
worldofheart@gmail.com

Семейната Федерация е НПО със специален статут в ООН.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война
Кой унищожи Комунизма
Автобиография на д-р Мун