Бургаски солници: калта и лугата лекуват

Бургаски солници: калта и лугата лекуват, луга, лечебна кал


Чудодейна луга и кал
привличат хиляди на солниците


От артрит до женски болести, хора от цяла България се церят край Бургас
ЛУГАТА И ЛЕЧЕБНАТА КАЛ
АНТИЦЕЛУЛИТНА ВАНА
Кралски вани - Релаксин
Ремонтираната дъсчена пътека прави лечебната луга по-достъпна

Над 1 000 души на ден минават през бургаските солници, за да се потопят в червената луга, да повървят по бялата сол и да се намажат с черна кал. Мълвата за лечебното им действие се предава от уста на уста вече няколко десетилетия, за да се превърне мястото в последните години в най-големия неорганизиран санаториум на открито у нас. Местни, хора от цяла България, че даже и от чужбина, чули за чудодейните свойства на бургаския феномен, се стичат да изпробват качествата на природните дарове.

74- годишният Боньо от Бургас отсича: „Който вярва, живее повече“. Сутрин ходи на морето, вечер на солниците и изглежда поне с 10 години по-млад от лугата.
Дори японски доктор е изследвал калта и казал, че в нея има 18 лечебни съставки. Освен чужбинският специалист мълвата разнася и 80-годишна старица от Сарафово, която идвала през ден от 30-40 години-при това пеша. Бабата не знаела що е болест и лугата била причина за това. Масово хората го откриха мястото преди 13-14 години.
Факт е, че посещаващите солниците са доволни от положението в момента - никой не им пречи да влизат. Радват се, че за първо лято пътеката с дъските, която води до басейните с луга и кал е ремонтирана. До миналата година са се хващали за ръце, за да се разминат, без да падат по паянтовите дъсчици.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Иван Павлов, който работи в „Бургасцвет“, посочва краката си: „Виж, целите са издраскани, режем храсти къпини. Там, където има раничка, щипе. Усеща се парене. След 6-7 баня всичко се изпича и изчезва.“ За първа година, но вече шеста процедура прави Жеко Петров. Чувал е и друг път за солниците, но не се наканил да дойде. Пролетта обаче го сковал зверски плексит и решил да опита - ако не помогне, няма и да навреди. Влязал в интернет да провери за какво точно помагат лугата и калта. Смята, че написаното от медицински специалист там е достатъчно компетентно. „Дископатия, невралгия, плексит - точно от което имам нужда. Пише в луга да се стои от 12 минути до половин час, не повече, защото иначе солта може и да навреди на костите. За разширени вени също не е полезно. Не трябва да се маже областта на сърцето с кал. Иначе може на всички места, където човек има болка. Чакам да изсъхна, влизам в морето и се изплаквам. Не се препоръчва още отмиването със сапун“, казва мъжът. Добавя, че според инструкциите в мрежата 10-15 посещения гарантират ефект. На боязливото ни питане - не е ли опасно да се правят подобни процедури без медицински контрол, жена на средна възраст откликва: „Няма опасност от изгаряне, не можеш и да потънеш. Започваш с 10 минути и постепенно увеличаваш стоенето. Работя в здравеопазването, моят лекар и много добър приятел д-р Гинев редовно е тук. Счетохме го за полезно за краката, тази година поканихме и сватята.“
Освен за лечение, много от хората идват без конкретен проблем, за профилактика, убедени в благотворното влияние на червения басейн. Сред тях е и танцьорът от ансамбъл „Тракия“ Иво Енев. 34- годишният здравеняк е родом от Бургас, но живее и работи в Пловдив. От три години идва специално на почивка тук. Не се разболява ни лете, ни зима, отдава го на баните, които прави, смята че му помагат и на опорно-двигателния апарат, който е най-важен за професията му.
Хората излизат от лугата и се отправят към квадратния басейн със сол. Практикуващите са убедени, че своеобразният масаж на стъпалата стимулира кръвообращението с всички добри последици от това.
Синдикалният лидер Здравко Тошков обобщава: „Идването тук е с години осъзната необходимост. Хората са доволни и виждат положителния резултат. Избират луга ли ще ползват или кал, или пък ще ги комбинират. Няма екстри, но благодарим на това, което е направено тази година – подходът, пътят е оправен, което създава определен комфорт при ползването на лугата, а тя е здраве. Кожата става като на 15 годишен тинейджър, мека. Там, където има болка, започваш да я усещаш като бодеж, става някаква реакция.“ Съпругата му си е чупила крак и докторът й препоръчал алтернативните бани. Пък и за остеопорозата било полезно.
Цинк с витамин С
Бета Каротин
Селен
Мултивитамини
От статия на Петя ЯНАКИЕВА 

Ефекта от калта и лугата:
Бургаският плаж на фараоните до Сарафово
статия от вестник "Здраве

Дългогодишният и най квалифициран балнеолог в България д-р Лиляна Николова коментира за "Бургаски поща" ефекта от калта и лугата. Защото повечето от плажуващите в бургаските солници изглежда само си вредят, докато мислят, че се лекуват, подмладяват и разкрасяват.
Катя Касабова

Пред репортер на вестника известната лекарка д-р Лиляна Николова, която в момента завежда медицинската част на санаториума за отслабване в китен, коментира същността на лечението и съветва незнаещите кое е полезно и кое - вредно.
Калта е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвята, издава мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчните организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година.
Прави впечатление че любителите на импровизираните кални бани в бургаските солници предпочитат да лежат в сивкавата част о калното поле. Добре е да знаят, че по-лековитата полезна е калта с черен цвят, защото е богата на хормони и антибиотици. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, разнасят се патологичните продукти в човешкият организъм, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси.
Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява
През кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Това спомага за зарастване на костите след счупване. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми , плексити.
Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.
Незаменима е при облекчаване на псориазиса - една е от трудно лечимите авто-имунни болести по кожата. Радиоактивните вещества в калта действат бактерицидно и антиокислително. Затова е невъзможно пренасянето на каквато и да било зараза от безконтролно и ползване в солните полета край Бургас. Наблюдавам още, че някои от плажуващите стоят с часове в природната вана. Препоръчвам им да направят не повече от 20 процедури с продължителност 30 - 40 минути.
Как да използваме калта в природни условия? Най- популярният метод е калната апликация, известна още на древните египтяни. Цялото тяло или отделна част се намазват и се оставят да съхнат под слънчевите лъчи. Сърдечната област оставете освободена, можете да намажете лицето, но не препоръчвам да правите това с цялата глава. След като калта засъхне по кожата, отмийте я с повърхностната топла вода и едва по късно се гмурнете в морето, важно е да запазите по дълго химичната мантия по тялото. Грешка е да се намажете и веднага да се оваляте в пясъка на плажа, както наблюдавам, че постъпват някой, вероятно с нагласата, че ефекта ще е още по-голям. Така ще направите невъзможно проникването на слънчевата енергия и нейното взаимодействие с цените вещества на калта върху кожата.
Ако страдате от болестта на Бехтерев или имате артритни болки, се потопете в частта от калното поле, която е разделена с богатата на минерали вода. Това е така нар кална вана.
Между луга и кал има съществена разлика
луга
Узнали за безплатния разкрасител и оздравителен плаж, повечето от любопитните да пробват застават между двете полета едното калното, другото водно с червенееща повърхност (това е лугата), и започват да се питат къде да влязат.
Лугата е продукт на солодобива и съдържа само неорганични вещества - натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. Получава се след изпаряване и концентрация на солите в езерната вода. Тя има болкоуспокояващ, тонизиращ и разнасящ ефект. Стойте в топлата луга не повече от 20-30 минути. Виждам как повечето "пациенти на природата" си въобразяват, че се намират на Червено море и плуват вътре с часове. Това е вредно, защото натоварват сърдечната дейност.
Лугата се прилага при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите ишас. Ако искате да облекчите кожно заболяване или да постигнете козметичен ефект, стойте далеч от лугата. Тя е противопоказна за повърхностния слой на тялото и подкожната тъкан. Глупаво е също да натрупате едрата сол върху раменете си и да тръгнете по пясъчната ивица с товара и мисълта, че постигате максимален ефект. Така само дразните кожата си.
И най-важното - не правете кални бани на гладно или веднага след хранене. Понякога, макар и рядко, се проявява непоносимост към лугата и калта след първата процедура. Тя се изразява с големи червени петна и сърбеж. Обикновено тази алергична реакция отшумява бързо, но ако се повтори и на следващия път, по добре се откажете.

Хитлер си поръчал три вагона кал от Бургас
През пролетта на 1945 г., когато армейският контингент на Хитлерова Германия панически напуска базите в Бургаския регион, местните хора наблюдават странна картина. Освен ценни вещи и документация, заличаващата следите от престоя на нацистите у нас, три вагона влакова композиция се оказват натъпкани с… кал. Все още има живи очевидци на акцията, която се разиграла за около денонощия в района на Атанасовското езеро. Цял взвод войници бил локализиран със салове, лопати и кофи в езерото, за да изгребват лечебната смес. Разпореждането било от висшето командване на Третия райх, което от години било осведомено за безценните свойства на българското природно богатство.
Още през 1942 г. лугата и калта от солници са били изследвани в немската лаборатория и било установено, че качествата й са несравними с всички находища по света.
В края на 60-те години Политбюро реши да строи школа за подготовка на партийни кадри. "Умните" глави на Партията определиха като най подходящ за целта терена на Атанасовстото езеро. Може би им се е струвало, че това е някакво грозно плитко блато. Написах гневна докладна записка до ОК на БКП, в която аргументирах становището си с огромните щети, които ще понесе държавата от предстоящото унищожаване на природното находище. Протестът ми обаче беше глас в пустиня. Повече от една трета от езерото беше унищожено, за да се вдигне сградата на партийната школа ( днес в нея се помещава Центърът за психично здраве) А в Сан Франциско калното находище се намира в самия център на града и представлява освен балнеосанаториум, още и една от най-значимите им атракции. Макар и качествата на тяхната кал да са далеч не толкова добри. солници: калта и лугата лекуват, луга, лечебна кал

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война
Кой унищожи Комунизма
Автобиография на д-р Мун