Изследвания за "Силата на мисълта"

.

Силата на мисълта

17 Май 2009 БТА

Редица изследвания от целия свят показват, че мисълта има невероятна сила.

Положителните мисли могат да ви накарат да се почувствате по-добре, докато негативното мислене може да ви разболее реално, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Психолози съветват хората да не четат указанията за приемането на различни лекарства. Ако човек прочете какви могат да са вероятните странични ефекти на дадено лекарство, той може да се разболее.

Редица изследвания показват, че самата мисъл, че нещо може да ви се отрази зле, е достатъчна, за да почувствате неразположение.

Когато човек чете подробно и задълбочено за евентуалните странични действия на лекарствата, се увеличава рискът да ги изпита наистина.

Известно е, че пациенти, които са убедени, че няма да останат живи след хирургична операция, по-често умират на операционната маса.

Идеята, че негативното мислене разболява може да изглежда невероятна, но обстойни научни изследвания са доказали убедително, че внушението може да подобри здравето.

Психоложката от университета в град Хъл (Великобритания) Джулиана Мадзони казва: "От една страна хората имат право да са информирани какво да очакват от дадени лекарства, но от друга, това увеличава вероятността да изпитват страничните ефекти".

Изследвания са показали, че жени, които са убедени, че са предразположени към сърдечен инфаркт, четири пъти по-често го получават, отколкото други жени. Силата на внушението може да предизвика епидемии от "болести".

През 1968 г. гимназиална учителка в Тенеси (САЩ) усетила миризма, подобна на бензин и се оплакала от главоболие, гадене, задух и световъртеж. Училището било евакуирано и през следващата седмица над 100 души от питомците му и училищния персонал били приети по спешност в болница със същите оплаквания.

Изследванията не открили никакво медицинско обяснение за неразположението им. Д-р Клифтън Мийдър от медицинския институт "Вандербилт" в Нешвил (САЩ) казва, че страхът може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество.

"Лошите новини се отразяват зле на физиологията. Мисля, че можете да внушите хората, че ще умрат и това да се случи в действителност. Не мисля, че в това има някаква мистика. Неловко ни е, че думите или символичните действия могат да причинят смърт, защото тази идея променя биомолекулярния модел на света ". БТА

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война
Кой унищожи Комунизма
Автобиография на д-р Мун