Музиката: Влияние върху децата

детето и музиката, музиката и децата, деца, музика, силата на музиката, детска интелигентност, музиката и психическото здраве
Музиката повишава интелигентността при децата

Даниела Стоянова- музикален педагог и пиано инструктор

Изучаването на музика – извор на физическо и психическо здраве


Музиката е извор на живот, растеж, знание и позитивност. Ето защо, нейната сила в образованието и света на децата е ненадмината. Деца, изучаващи музика показват по-високи резултати на тестове и се развиват като по-завършени и целенасочени личности. 
детето и музиката, музиката и децата, деца, музика, силата на музиката
Музиката притежава силата на съзнателното дишане, действа отлично като намаляващ стреса фактор. Класическата музика действа стимулиращо дори на растения и животни. Монаси открили, че крави, на които е пускана музика на Моцарт, дават повече мляко. Начинът, по който живее съвременният човек, го отдалечава все повече от природата и естествения ни ритам. Дори използуваме музикални термини да обясним състоянието, в което често се намираме като ”извън синхрон”, “извън хармония”, “извън тонус”. В нашия високотехничен забързан свят сетивата ни са постоянно бомбардирани със звуци, ритми, машинни вибрации, които наистина ни вадят от нормално състояние и тялото ни започва да вибрира в дисхармония. Музиката е тази, която ни връща обратно в кондиция. Темпото на музиката има силата да успокои пулса на сърцето ни, да понижи високото кръвно налягане, да редуцира стресовите хормони в кръвта. Понякога дори замества нуждата от медикамент. Слушането половин час на класическа музика води до същия ефект като на 10 мл валиум при пациенти със сърдечни проблеми.
Изучаването на пиано и пеене в предучилищна възраст развива драматично тази част на мозъка, с която мислим, говорим, виждаме, чуваме и творим. Музикалния ритъм подобрява развитието на опорно-двигателния апарат на детето, а изучаването на мелодии и думи помага за по-добро развитие на говора и капацитета на възприемане на различни езици. Като цяло изучаването на музика повишава общия интелект на детето и особено математическите му умения.

Музиката с изразен ритам има силен ефект върху вътрешния ритъм на тялото. В древните култури удрянето на ударни инструменти имитира биенето на сърцето и много често има лечителен ефект. Определени музикални ритми ни помагат да функционираме в отпусната будност и физическо спокойствие. Вибрациите на музиката достигат до нас дори по време на сън, като ние ги възприемаме подсъзнателно. Музиката въздейства на нашето сърцебиене, дишане и нервна система. Тя може да ни накара да се смеем, да танцуваме, да се вълнуваме, да се разплачем до сълзи или да се успокоим.
Музиката има въздействие върху нашата физиология и психика, защото преминава през мозъчните ни процеси.


Любов, уважение и възхищение към музиката са чувствата, които лесно можем да покажем на нашите деца. Музиката в детския свят изгражда самочувствие, увереност, по-добро себеизразяване и развитие на творческия потенциал. Изучаването на музика развива детето във различни аспекти:

• -фокусира мисленето и целенасочеността
• -успокоява стреса и паниката
• -задълбочава взаимоотношенията и приятелството
• -освобождава от умора и инерция
• повишава жизнената виталност

Като родители нека помислим как да помогнем на децата да намерят връзката с музиката и растат в хармония и синхрон чрез нея!

 силата на музиката, детска интелигентност, музиката и то здраве у децата
Спорта и изкуствата:
Основа за културата на сърцето


Всички проблеми с възпитанието на младите могат да се разрешат чрез насочването им към занимания със спорт, музика и други изкуства. Така младежите ще насочат огромната си енергия към полезни дейности които ще спомогнат да развият характера и сърцето им. Целта на Световната Федерация за Мир е по този начин да изгради една нова кълтура на сърцето и любовта основана на истината, доброто и красотата. Д-р Мун активно използва спорта и изкуствата като средства за установяване културата на мир на основа на сърцето и любовта."Ние сме изправени пред спешната задача да преодолеем многобройните препядствия за световния мир. Аз имам план за разрешаването на тези фундаментални проблеми. Аз отдадох целя си живот за тази цел..." - Сан Мьон Мун

С подкрепата на Пеле, „Царя на Футбола”, д-р Мун основа Купата за Мир с желанието за преодоляване на идеологическите различия между нациите, и мост между расите и религиите. Купата за Мир (The Peace King Cup) цели да обедини всички хора по света в името на мира, като световен фестивал на характера, спортменството и честната игра.Искуството вдъхновява човешките сърца. За да установи култура на мира д-р Мун основава един от най-реномираните училища по изкуствата на истока, "Малките Ангели". На международното балетно съревнование във Варна танцьори от Универсалния Балет, основан от д-р Мун, печелят златни медали. Прима балерината, Джулия Мун, дори е поканена като жури на следващата година.
детето и музиката, музиката и децата, деца, музика, силата на музиката, детска интелигентност, музиката и психическото здраве у децата
Прочетете още: Културата: Теория на изкустовто, Етика на бъдещия свят, Семейството: училище на любовта, Любовта извор на щастието

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война
Кой унищожи Комунизма
Автобиография на д-р Мун