Нова надежда за Мир

.

Нова надежда за Мир (Angel Stefanov)
Среща на
Върховния съвет за мир

Джордж Буш, 41. президент на САЩ, приветства делегатите: "Щатите трябва да се изправят за работа в името на мира в света... Това е въпрос на съвест."

Под патронажа на д-р Сан Мьон Мун, във Вашингтон се проведе уникална среща на върховния съвет за мир. Присъстваха 160 делегати от 32 нации, които обсъдиха предизвикателствата и възможностите за по-добро сътрудничество. В конференцията взеха участие шестима бивши държавни и правителствени ръководители, четирима председатели на парламенти, двадесет и седем конгресмени, сенатори и парламентаристи, членове на дипломатическия корпус, духовници от различните духовни традиции, общественици, лидери на младежки и женски организации.

Обсъдени бяха предстоящите избори и нарастващата опастност от политическа дестабилизация поради разпространението на популистични движения. Участниците разгледаха новите парадигми на политиката и управлението. "Политически промени са необходими за разрешаване на важните проблеми," според Посланик Чарлз Шапиро, US State Department. Посланик Шапиро говори също за нуждата от "еволюционни" вместо "революционни" промени с цел здрави и свободни търговски взаимоотношения. Н.П. Хулио Сангинети, двукратен президент на Уругвай, председателства сесията за бъдещи демократични рефоми . Н.П. Фелипе Гонзалес, премиер на Испания за период от 15 години, посочи, че успешна демокрация означава повече от успешни избори и говори за всички аспекти на успешното управление. "Демокрацията не гарантира добро управление", каза той, "Политиката е изкуство за управление и всичко възможно трябва да бъде насочено за постигане добри резултати."

Посланик Крис Аркос говори за перспективите в политиката на САЩ за Латинска Америка
Събитието беше част от поредицата Международни Лидерски Конференции (МЛК) организирани от Федерацията за Вселенски Мир (ФВМ). Тяхната цел е да изследват дълбоката важност на споделените духовни и културни ценности, като най-важни съставки за промяна. МЛК представя ключовите възгледи за Образование за Мир на ФВМ и подчертава необходимостта от здрави семейства, междурелигиозно единство и решителност за интеграция и самодисциплина, като основа за глобална промяна.Съпредседателят на ФВМ Хюн Джин Мун, който току що завърши своята обиколка в шест нации на Латинска Америка, каза че ключово за мира би било създаване на сфера от сдружаване на основата на духовните ценности на мира. "Америка се превърна във велика нация поради решителността на своите основатели, които държаха на ценностите, които произхождат от Бог", каза той, "Но в глобалното село в което живеем, възгледа за една нация под Божие управление не е достатъчен. И аз искам да ви кажа, че мечтата и визията за единно човешко семейство с център Бог са актуални и силни."

Конференцията се проведе на английски и испански език. Едно от главните събития в тридневната конференция беше чартърния полет до Президентската библиотека на Джордж Буш-старши в Тексаския университет. Делегатите с интерес се запознаха отблизо с дългогодишния опит в служба на обществото на бившия американски президент.

Президенската библиотека и музей на Джордж Буш
Н.П. Хорхе Фернандо Кирога, Президент на Боливия (2001-2002) и визпитаник на Тексаския университет, говори за нарастващото влияние на страните от Латинска Америка и Карибите и за аспектите на латиноамериканците живеещи в Европа и САЩ. "Нуждаем се от симетрично развитие на икономиката, така че всички да се ползват от благата. Имаме нужда от икономика, която да обезоръжава корупцията.", каза той. "Също ни е необходима религиозна, политическа и културна интеграция." Имаше и специално изказване на Епископ Луис дел Кастило Естрада от Уругвай, представляващ Католическата църква.

В своето обръщение към делегатите, президентът Буш сподели: "Времето не е такова, че Америка да е интровертна. Щатите трябва да се изправят за работа в името на мира в света и специално в сътрудничество със съседните си и близки нации. Това е въпрос на съвест, не на политика. Предизвикателствата са по-комплексни и по-трудни за преодоляване. Но те са толкова важни, че ние не можем да ги оставим да се развиват в грешна посока. Необходими са ни по-добри решения на проблемите с бедността и емиграцията, а трябва и да сме решителни в борбата срещу наркотиците."

"Много граждани днес остават безразлични във времето в което имаме нужда от повече сътрудничество, повече дебати и повече междудържавно сътрудничество. Ето защо работата на ФВМ и Вашингтон таймс е изключително важна и затова искам да благодаря на преп. Мун и да поздравя всички вас за това, че сте се заели с тези важни дела."
Преп. Мун говори за настъпване на нова епоха на мир и религиозно единство с център

Тихоокеанския пръстен
Преп. и г-жа Мун разгледаха изложбата в обновената преидентска библиотека
"Навлизаме в ново и дългоочаквано време," каза преп. Мун, "и всички сме призвани, независимо дали го осъзнаваме или не, да направим най-доброто от себе си и да изградим новата култура на мира с център идеала за единно семейство под Божието господство." Преп. Мун описа възгледите си за бъдещ свят, където слабостите на демокрацията и в часност, напразните усилия, да бъдат компенсирани с помоща и включването на мъдри държавници и общественици като висши съветници.

Посещение на нюзрума на Вашингтон Таймс
Ние вярваме, че групи от политически, религиозни и обществени лидери, които работят в сътрудничество помежду си, държат в себе си ключовете към траен мир," заяви д-р Томас Уолш, генерален секретар на ФВМ. "Лидерите не трябва да действат като спорещи братя, а мъдро като родители на своите нации."

"Разбира се, някой може да се съмнява че мира е възможен," каза д-р Хак Джа Хан Мун в своето заключително обръщение, "но когато съществува воля, винаги има възможности. И още повече, ако тази воля е Божията вола!"

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Вашингтон Таймс

Чрез Вашингтон Таймс и други свой издания Д-р Мун сложи края на Комунизма и Студената война
Кой унищожи Комунизма
Автобиография на д-р Мун