HOME | UC blog | Religion | Love | Spiritual | Rev. Moon | Prophecies .. . . ........... . BG . RussianEnglish

Есе: Съзнанието ни страда в илюзии

Есета - Есе: религия, Съзнанието ни страда в илюзии; желанията: духовно желание; Щастието

Съзнанието ни страда в илюзии
Сравнителен анализ на Будизма и Обединителния принцип на д-р Мун относно желанията
2010 | Автор: Juliuts | Култура | Религия | Предсказания

Попаднах на интересна статия в "БГ съновник", озаглавена "Съзнанието ни страда заради илюзии". Макар да съм съгласен с казано там, реших, че ще е интересно да се направи съпоставка на Будисткото виждане с това на Обединителния принцип на д-р Мун.

Будизмът смята, че съзнанието на човек страда заради илюзиите, насочени далече от собствените ни цели.


Можем да се насочим към цел със специални духовни практики и специални състояния на душата, убедени са последователи на будизма. За разлика от Обединителите, те за съжаление отричат човешките желания. Те гледат на желанията, като нещо лошо и илюзорно. Обединителна мисъл вниква в нещата малко по-дълбоко. Освен лоши желания, всеки от нас има и много добри желания, изпълнението на които води до истинско и трайно щастие.

Точно така - Всеки човек иска да е щастлив, а щастието се определя от степента на задоволяване на желанията му. Някои желания, обаче, помагат за развитие в насока, абсолютно противоположна на собственото ни благо. Обединителната философия разпознава два вида желания; тези които произтичат от духа ни и тези свързани с физическите нужди.

Да си представим човек, който си мисли: “Искам нещо вкусно, и то в големи количества”. И хапва нещо вкусно, след това още и така развива навик. Но когато започне да прекалява се стига до болестно състояние; прекалено напълняване или други физически болести.

От друга страна, духовните желания на всеки човек са универсални; търсим любов, истина, красота и добро. Тяхното задоволяване ни носи истинско щастие, както и духовно израстване. Това в резултат води и до физическо здраве и добри взаимоотношения с другите.

Обратното, ако поставим физическите желания като приоритет над духовните, ние започваме да пренебрегваме добрината и любовта заради моментните си желания за комфорт, храна и секс. Тези желания носят моментно щастие което не е трайно. Когато огладнеем пак ще търсим храна; когато се уморим, пак ще имаме нужда от сън. Прекаляването с тях ще разруши здравето ни. Това са необходими желания, но не най-приоритетните за щастието ни. Или на кратко казано, ние не живеем за да ядем, а ядем за да живеем.

Предлагам още един цитат от статията, който искам да коментирам: "За да постигнем душевно спокойствие и да нямаме проблеми с желанията и илюзиите, трябва да сме над собствените си страдания и радости – да не се радваме прекалено, когато нещо хубаво се случи и да не страдаме прекомерно, освен ако не става въпрос за наистина непоправима трагедия."

Да се отделим от щастието и нещастието донякъде се равнява на безразличие и безотговорност, а може би и апатия. Това е като да се отречеш от щастието само за да не бъдеш разочарован когато не знаеш как да го постигнеш. Според Обединителното виждане, обаче, семейството - кеото е училището на любовта, е мястото където можем да преживеем истинска любов и щастие. Но едва ли ще постигнем това ако не сме чувстителни както към щастието, така и към тъгата и страданието на другите. А общество съставено от здрави и щастливи семейства със сигурност ще бъде изпълнено с щастие и мир.

Аз по-скро бих заключил, че понякога в търсенето на духовно развитие ние стигаме до фанатични илюзии, които само ни отдалечават от "пробуждането" за което Буда говори. Например, в търсене на лично развитие ние пренебрегваме и унищожаваме щастието на семейството си или егоистично се изолираме от другите религии, раси, националности и култури.

ПРИНЦИПЪТ: ВЪВЕДЕНИЕ
1 ГЛАВА: ПРИНЦИПИ НА ТВОРЕНИЕТО
2 ГЛАВА: ГРЕХОПАДЕНИЕТО
3 ГЛАВА: МИСИЯ НА МЕСИЯТА
4 ГЛАВА: ПОСЛЕДНИТЕ ДНИЕсета - Есе:

Есета - Есе: религия, Съзнанието ни страда в илюзии; желанията: духовно желание; Щастието

No comments:

Post a Comment